Resum

L’elaboració d'aquesta estratègia sorgeix de la necessitat de l’equip gestor del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa d'avaluar l'estat del coneixement, de la conservació i de la divulgació del vulcanisme de la Garrotxa, un dels patrimonis més valuosos d’aquest territori i un dels principals objectes de protecció de l’espai protegit.


En el patrimoni geològic del Parc Natural es poden distingir dos elements principals: les morfologies volcàniques i els afloraments. La seva importància rau en la singularitat dels materials que els constitueixen, les formes característiques a les que donen lloc i en la representativitat de processos geològics que permeten interpretar, ja que són el resultat de centenars de milers d’anys d’activitat geològica.


La problemàtica en la gestió del patrimoni geològic recau en el fet que constitueix el suport d’altres patrimonis: forestal, agrícola, industrial, urbanístic, etc. El territori del Parc Natural és una zona humanitzada, en la seva major part de propietat privada i econòmicament molt activa. Per tant, la gestió del substrat volcànic ha de permetre fer compatible la seva preservació amb el conjunt d’usos que s’hi desenvolupen.


El propòsit de l’estratègia, és doncs, dotar a l’equip de gestió del Parc Natural d’un document de síntesi sobre l’estat actual del coneixement i de la conservació del vulcanisme i d’un marc de treball per a la gestió d’aquest patrimoni, que permeti planificar les línies d’actuació en aquest àmbit. Així, aquest document aborda els objectius a assolir en els camps de la recerca, la conservació i la divulgació dels valors vulcanològics durant els propers cinc anys, així com les accions a desenvolupar i les eines i recursos que han de permetre optimitzar-ne la gestió.


La millora en el coneixement del vulcanisme i del seu estat de conservació ha d’afavorir la sensibilització envers les característiques peculiars d'aquest patrimoni i facilitar l'adopció de les mesures més adients per a la seva conservació. És necessari, però, que les propostes d’aquesta estratègia es desenvolupin de manera coordinada a les que es generin en relació a altres àmbits del medi físic (sòls, hidrogeologia, etc.), del medi natural (vegetació, botànica, fauna i paisatge) i urbanístics, per tal d’assolir una gestió integrada del territori.

Document

Back to Top

Informació del document

Publicat a 18/10/18
Presentat el 11/10/18

llicència: CC BY-NC-SA license

Categories

Sòls i geologia

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0