Resum
El seguiment de la piezometria amb registre continu que es realitza, es planteja com a objectiu tenir una primera aproximació de l’evolució al llarg de l’any de la quantitat d’aigua emmagatzemada, en els aqüífers al·luvial-volcànic del territori del parc i de l’al·luvial de la Vall d’en Bas. Les mesures obtingudes en aquest any 2017 no han tingut remarcables, es tenen dades complertes de tot l’any de 4 limnígrafs, mentre que el cinquè presenta errors de deriva.
Els registres complerts dels limnígraf D1, D3 i D4 permeten tenir una molt bona visió de l’evolució piezomètrica d’aquest any 2017. Així, destaca, en primer lloc, l’ascens del nivell a partir del mes de gener, com a continuació de l’ascens iniciat a mitjans de novembre del 2016. Aquest ascens assoleix els valors més alts a finals de febrer i es mantenen, amb algunes petites oscil·lacions, fins a principis de maig. En total representa un ascens, des de principis d’any d’uns 3,5 m en el punt D1 i D3, i de solament uns 2,5 m en el D4. L’evolució piezomètrica d’aquest any continua amb un descens continuat des de principis de maig fins a final d’any, que representa un descens total que va des dels 6,8 m al punt D1, al voltants d’uns 5,5 m en els punts D3 i D4, en tot cas, sempre molt superiors a l’ascens assolit amb la recàrrega d’hivern i principis de primavera.
Aquesta oscil·lació general i les oscil·lacions menors, es correlacionen molt bé amb els episodis de recàrrega calculats a partir del balanç hídric realitzat amb les dades de precipitacions i l’evapotranspiració de referència de l’estació de la Vall d’en Bas, utilitzant una reserva útil d’aigua de 30 mm.
En els 4 punts on es tenen dades de principi i final d’any, s’observa que el balanç global de l’any 2017 és balanç negatiu, de manera que en el conjunt de l’any es dóna un descens del nivell d’entre 3 i 3,5 m, conseqüència de les precipitacions molt inferiors a la mitjana, concretament a la Vall d’en Bas d’uns 684,5 mm, la mitjana està propera als 900 mm, i els nivells d’extracció actuals, que en aquest any amb molt poques precipitacions a partir del mes d’abril fins a setembre, van haver d’ésser molt més intenses, pel que respecte al reg agrícola, que en els anys més humits.
Les dades de conjunt obtingudes aquest any 2017 corroboren, que amb el nivell d’explotació actual, solament amb precipitacions superiors a la mitjana es recupera una situació de nivells relativament alts.