Line 114: Line 114:
  
 
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;">
 
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;">
  [[Image:Draft_Garcia_758307148-chart1.svg|600px]] </div>
+
  [[Image:Draft_Garcia_758307148-chart1.svg|600px|link={{filepath:Corydalis 17 Dades Grafics.xlsx}}]] </div>
  
 
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;">
 
<div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;">

Revision as of 13:42, 31 August 2018


Error creating thumbnail: File missing
Error creating thumbnail: File missing
Seguiment de l’espècie de flora
Corydalis solida al Parc Natural de la
Zona Volcànica de la Garrotxa -2017-
Error creating thumbnail: File missing
Aspecte de l’hàbitat on es fa Corydalis solida
Equip d’autors:
Error creating thumbnail: File missing
Andreu Salvat i Saladrigas

Sílvia March Pascual



Desembre de 2017


El nostre agraïment al propietari de la finca de can Gou, Jordi Cos, per la seva col·laboració en la conservació i estudi de l’espècie de flora protegida Corydalis solida.

Relació de documentació aportada al CD adjunt.

  • Memòria del seguiment de la població de Corydalis solida al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa 2017.
  • Imatges del projecte.
  • Fitxa de recursos electrònics.

Totes les imatges són d’Andreu Salvat excepte en els casos on s’indica una altra cosa.


1. Antecedents

L’interès de conservació de Corydalis solida (L.) Clairv. ssp. solida resta justificat a diversos treballs de recerca i obres de referència. A Catalunya és una espècie força rara (Bolòs et al, 2005) i en tota la Garrotxa només es coneix d’una localitat (Oliver & Font, 2008). A més, la població és petita i experimenta fluctuacions. Per això en aquesta comarca es considera amenaçada en la categoria de perill crític - CR (Oliver, 2012). A més de la seva raresa, és un tàxon interessant pel fet de ser un element característic de la flora de muntanya i subalpina que a Olot presenta una localitat isolada a baixa altitud. Per tot plegat és una espècie protegida legalment al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (PNZVG) (Acord de Govern GOV/161/2010). L’existència de Corydalis solida al PNZVG no es va conèixer fins l’any 2005, quan es va detectar un rodal al fondal de can Gou, prop de can Serra del barri de Bellavista, coincidint amb el seguiment d’una altra espècie protegida present en aquest indret, Isopyrum thalictroides.

Els anys 2008, 2009 i 2010 es va aprofitar la visita del seguiment d’Isopyrum t a can Gou per fer el recompte del nombre de peus de Corydalis. L’any 2016, per primera vegada, es va fer un mostreig específic per aquesta espècie (Salvat I March, 2016). Per la mida reduïda de la població i la seva fragilitat a canvis en el medi, es considera necessari repetir el cens cada any.

L’estudi objecte d’aquest informe forma part del contracte d’Assessorament tècnic de flora dins l’àmbit del PNZVG 2017, encarregat a l’empresa Aprèn, Serveis Ambientals, SL. La present memòria ha estat redactada segons les normes de la instrucció tècnica IT/E3.01/01 del sistema de qualitat ISO 9001:2015 que té implantat el Parc Natural.


2. Objectius del treball

A partir dels antecedents exposats, es van plantejar els següents objectius:

1. Efectuar un cens detallat de la població de Corydalis solida existent a can Gou, prop de can Serra, al municipi d’Olot.
2. Avaluar l’estat de conservació del rodal i els possibles impactes i amenaces.
3. Establir les mesures de conservació oportunes.
4. En definitiva, disposar de la informació necessària per garantir la conservació de Corydalis solida, una espècie protegida al PNZVG.


3. Resultats

3.1. Dades del cens

En tot el PNZVG només es coneix un rodal de Corydalis solida. Aquest és molt petit tant pel que fa a l’extensió com a la mida poblacional (20 exemplars) i per això es pot considerar que el risc d’extinció local d’aquesta espècie és molt elevat. L’any 2017 la floració va tenir lloc durant el mes de març. En el moment del treball de camp, el dia 21 d’abril, només es van observar 6 plantes amb fruits. Si es comparen les dades poblacionals d’ençà 2005 es pot observar que va tenir lloc una reducció poblacional important entre 2005 i 2008. És important considerar que aquests anys la data del treball de camp es va endarrerir unes setmanes per poder coincidir amb el seguiment d’Isopyrum, fet que molt segurament ha condicionat les dades. Així doncs, el mostreig de l’any 2008 va ser el 23 d’abril, el 2009 el 7 d’abril i el 2016 el 20 d’abril. En aquest sentit, al seguiment de 2016 ja s’indicava que en els pròxims anys seria interessant avançar la data de mostreig fins a mitjans de març, per descartar una possible subestimació de la població com a conseqüència de l’endarreriment en un mes entre les dades de 2005 i les dels altres anys.

Draft Garcia 758307148-chart1.svg
Evolució de la població de Corydalis solida a can Gou entre 2005 i 2017

3.2. Amenaces i conservació

La principal amenaça per la població de Corydalis és la migradesa de la població, que la fa molt vulnerable a qualsevol alteració del medi o factor estocàstic, sigui d’origen antròpic o natural. En aquest sentit, l’any 2005 el propietari del terreny, desconeixent la presència d’espècies de flora d’interès patrimonial, va col·locar una tanca ramadera per delimitar la finca i per fer-ho es van tallar nombrosos arbustos. Les branques es van abocar just sobre els rodals d’aquestes espècies de flora. Aquestes branques es van retirar el febrer de 2007. Actualment, a més, el rodal es troba dins un tancat que el PNZVG va col·locar també el 2007 gràcies al permís que amablement va obtenir de la propietat, pel que el risc d’impactes antròpics és molt baix. Només s’ha observat una incidència, i és que un dels pals de la tanca està tombat.

No s’han observat impactes antròpics atès que des de 2007 hi ha una tanca col·locada pel PNZVG que en limita l’accés. El risc més important té a veure amb el tancament de l’hàbitat i, a mig termini, amb el canvi climàtic. Per limitar la proliferació d’espècies llenyoses, s’han efectuat estassades els anys 2007, 2012 i 2016. L’any 2017 l’efecte de la darrera estassada encara resulta evident. El PNZVG manté contacte amb la propietat per poder desenvolupar totes aquestes actuacions.

Error creating thumbnail: File missing
Vista general de la localitat on es fa Corydalis solida


4. Discussió dels resultats i propostes d’estudi i gestió

4.1. Principals conclusions

A partir dels resultats obtinguts es pot afirmar que:

1. En tot el PNZVG només es coneix un rodal de Corydalis solida. Aquest és molt petit tant pel que fa a l’extensió com a la mida poblacional (20 exemplars) i per això es pot considerar que el risc d’extinció local d’aquesta espècie és molt elevat. L’any 2017 la floració va tenir lloc durant el mes de març.
2. Si es comparen les dades poblacionals d’ençà 2005, la població es va reduir de forma significativa entre 2005 i 2008, es va mantenir més o menys estable entre 2008 i 2017.
3. No s’han observat impactes antròpics, atès que des de 2007 hi ha una tanca col·locada pel PNZVG que en limita l’accés. El risc més important té a veure amb el tancament de l’hàbitat i, a mig termini, amb el canvi climàtic. Per limitar la proliferació d’espècies llenyoses s’han efectuat estassades els anys 2007, 2012 i 2016.
4. Corydalis és una espècie poc aparent i que només es pot comptar amb facilitat quant està florida. Per això es recomana efectuar el seguiment durant la segona quinzena de març i/o la primera setmana d’abril.

4.2. Propostes d’estudi i gestió

Es proposen les següents mesures d’estudi i/o gestió, ordenades pel nivell d’urgència i/o importància amb la que s’han de dur a terme.

1. Mantenir el contacte amb el propietari dels terrenys per garantir la seva implicació en la conservació de les diverses espècies de flora protegida presents a la localitat.
2. Durant la tardor o l’hivern, estassar cada dos o tres anys l’espai existent entre la tanca i el mur de pedra per limitar el creixement de vegetació llenyosa. Estudiar la possibilitat de respectar algun peu d’espècies llenyoses com el roure pènol, el til·ler o el freixe, atès que l’ombreig limita el creixement de les bardisses i resulta favorable per a la majoria d’espècies protegides de la zona.
3. Efectuar un seguiment anual de possibles impactes i recompte de la població durant la segona quinzena de març o la primera setmana d’abril.


5. Referències

Bolòs, O. & Masalles, R.M. 1983. Memòria del Full núm. 33: Banyoles. Mapa de la vegetació de Catalunya. Escala 1:50.000. Barcelona. Generalitat de Catalunya.

Bolòs, O., Vigo, J., Masalles, R.M. & Ninot, J.M. 2005. Flora Manual dels Països Catalans. Ed. Pòrtic. (3 ed.) Barcelona.

Generalitat de Catalunya. 2010. Acord de Govern GOV/161/2010, de 14 de setembre, pel qual s’aprova definitivament el Pla especial de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, 5735, 15 d’octubre de 2010.

Oliver, X. 2012. Llista vermella de flora vascular de la Garrotxa, 2009. Annals de la delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d’Història Natural, 5: 45-72. Delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d’Història Natural.

Oliver, X. & Font, J. 2008. Catàleg de flora vascular de la Garrotxa. Catàlegs del Patrimoni Natural: 1. Delegació de la Garrotxa de la ICHN.

Oliver, X. & Tenes, B. 2016. El programa de Seguiment i Conservació de la flora amenaçada de la Garrotxa i del Ripollès. Delegació de la Garrotxa de la ICHN.

Salvat, A. & March, S. 2007. Pla d’actuacions de conservació i millora de la diversitat vegetal a can Gou -2007-. PNZVG. Document inèdit.

Salvat, A. & March, S. 2016. Seguiment de l’espècie de flora Isopyrum thalictroides al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa -2016-. PNZVG. Olot. Document inèdit.

Salvat, A. & March, S. 2016. Seguiment de l’espècie de flora Corydalis solida al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa -2016-. PNZVG. Olot. Document inèdit.

Back to Top

Informació del document

Publicat a 31/08/18
Presentat el 31/08/18

llicència: CC BY-NC-SA license

Categories

Flora i vegetació

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0